Hva er gnumanetikk?

Gnumanetikk er mitt eget ord, så langt jeg vet i alle fall. Det er likevel ikke noe jeg har sugd fra mitt eget bryst. Opprinnelsen ligger i Gnu ateisme.

Kort fortalt oppsto Gnu ateisme som uttrykk i 2010. Uttrykket har sitt utspring i betegnelsen “ny ateisme” (“New atheism” på engelsk). Nyateistbegrepet har stort sett oppstått blant motstandere av “den nye bølgen” med ateister (mest kjent: Richard Dawkins). Uttrykket har alltid smakt ganske vondt, da det ikke er noe særlig nytt ved den nye ateismen (Bertrand Russel er for eksempel ikke så særlig ny, men ligger ganske nær i ideologi) og ingen setter egentlig særlig pris på navn som motstanderne har satt på en. Når på ettellerannet tidspunkt noen brukte “Gnu atheism” i humoristisk øymed gikk det raskt over til å bli en selvreferanse for enkelte ateister.

Gnuer kjennetegnes gjennom en uvilje mot å sitte ned og holde munn, og har gjerne trykk på substans over stil. Gnuer er sterke motstandere av faitheisme (personer som ikke tror – men som “tror på tro”) og kompromisser med religionen. Det siste kan sjelden eller aldri tolkes som en motstand mot religionsfrihet, mer om dette kommer senere tror jeg.

Jeg håper på denne bloggen å utforske de mellommenneskelige aspektene ved å være en selvbekjennende gnu. Fortsettelser følger forhåpentligvis.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s